Frågor & Svar

Har du frågor som du vill ha svar på innan du sätter dig bakom ratten? Hör av dig till oss på telefon 040-670 72 50, eller kolla in svaren på de 14 vanligaste frågorna här nedan!

VANLIGA FRÅGOR:

 • Hur gör jag om jag vill köra privat?
  Innan du får lov att köra privat ska både du och din tänkta handledare först och främst gå en handledarkurs. Därefter gör ni en ansökan om handledarskap på https://www.transportstyrelsen.se/korkort, under rubriken ”Handledare”.
 • Hur anmäler jag mig till en handledarkurs?
  Vi anordnar handledarkursen här på Fridhemstrafikskola. Du anmäler dig per telefon 040-670 72 50 eller här på vår hemsida.
 • Hur skriver jag in mig på körskolan?
  Titta in på en kopp kaffe eller kontakta oss på telefon 040-670 72 50 så skriver vi in dig!
 • Mellan vilka tider kan jag köra med körskolan?
  Du kan köra mellan kl 7.00 på morgonen och kl 18.00 på kvällen. Övrig tid enligt överenskommelse. För er som endast kan köra sena eftermiddagar/kvällar: meddela detta i god tid! Dessa tider är mycket efterfrågade och ofta uppbokade några veckor framåt.
 • Vilka bilar använder körskolan?
  WW Golf.
 • Vad händer om jag avbokar körlektion, risketta, halkkörning eller kurs för sent?
  Avbokar du för sent blir du debiterad för lektionens värde. Vanliga körlektioner avbokas senast en helgfri vardag före lektionsdagen innan kl 12.00. Riskutbildningar och kurser avbokas senast två helgfria vardagar före lektionsdagen innan kl 12.00. Om du blir akut sjuk måste du i efterhand kunna styrka detta. Det gör du med ett sjukintyg från läkare eller vårdcentral eller ett intyg från din chef eller skola. Intyget ska uppvisas senast en vecka från det faktiska datumet du var sjuk. Därmed undviker du att bli debiterad för lektionen.
 • Varför ska jag gå riskutbildningen?
  Riskutbildningen är ett obligatoriskt moment. Som körkortstagare måste du genomföra den för att kunna slutföra din utbildning. Utbildningen utgörs av en teoretisk delkurs och en praktisk delkurs. Den teoretiska delkursen (riskettan) tar tre timmar i anspråk och kräver inga förkunskaper. Den är ett förberedande moment inför din körning. Den praktiska delkursen (risktvåan), även kallad ”halkan”, är en övning där du ensam manövrerar bilen och följer de instruktioner som ges på en halkbana.
 • Hur länge är mina riskutbildningar giltiga?
  Riskutbildningarna är giltiga i fem år från det att du genomfört dem. Transportstyrelsen kan per telefon 0771-81 81 81 upplysa dig om den resterande giltighetstiden för de utbildningar som du har gått.
 • Hur snart kan jag boka halka?
  Innan halkan bokas måste du ha uppnått en viss grad av färdighet. Detta beror på att du kommer att sitta själv i bilen under övningarna och behöver kunna manövrera den säkert på egen hand. Din lärare meddelar dig när du är redo för halkkörning.
 • Hur bokar jag en intensivutbildning?
  Hör av dig till oss med ditt önskemål så stämmer vi av var i din körning du befinner dig. Vi lägger upp en intensivplan särskilt anpassad efter dina behov och önskemål.
 • Vilka statliga avgifter tillkommer utöver trafikskolans?
  För både teoriprovet och körprovet tillkommer statliga avgifter till Trafikverket. Observera att förändringar av avgifterna kan ske. Vid osäkerhet, dubbelkolla på www.trafikverket.se. Teoriprov B, A, BE (325 :- ) Körprov personbil (800 :- ) Körprov BE, B-96 (1 650 :- ) Körkortstillstånd (220 :- )
 • Vad är skillnaden mellan AM-kort och Förarbevis?
  Moped klass I är en moped konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon. Därmed ska den vara försedd med registreringsskylt. Moped klass II är en moped konstruerad för en hastighet av högst 25 km/timmen och där motorns effekt inte överstiger 1 kilowatt. Moped klass II är inte registreringspliktig. Den ska därmed inte ha en registreringsskylt.
 • Hur gammal måste jag vara för att ta mopedkort?
  14 år och nio månader måste du som yngst vara för att påbörja en mopedutbildning. Du måste vara 15 år för att göra det slutliga teoriprovet på Trafikverket (för Klass I) eller på trafikskolan (för Klass II).
© Fridhems Trafikskola. Alla Rättigheter Reserverade.